Článek

Finále soutěže Souboj čtenářů v Praze - vybojovali jsme třetí místo!

Profilová fotka

Mgr. Lukáš Harazin

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Hedvika Pařízková

Možná už ze stránek naší školy víte, že se kolektivu třídy 6.A podařilo probojovat do finále soutěže Souboj čtenářů – v dubnovém online kole, kterého se zúčastnilo 95 tříd z celé České republiky, se umístili na neuvěřitelném druhém místě! Knihy ani poznámkové bloky tedy šesťáci neodložili a pokračovali v usilovné práci, aby se mezi pěti republikovými finalisty v květnu v Praze neztratili. A dnes už vám můžeme - s pýchou a hrdostí - oznámit, jak se jim ve finále vedlo.

V pátek 24. května se naši finalisté Souboje čtenářů vypravili do Prahy na Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024. Natěšení, plní očekávání a zároveň nervózní čtenáři prý nemohli ani dospat, ale napětí jim nedovolilo odpočívat a polevit, a tak se ještě cestou vlakem do Prahy věnovali doplňování poznámek a diskuzím o knihách. A úsilí se vyplatilo. Když v jednu hodinu po poledni zasedli s dalšími čtyřmi soutěžícími kolektivy před porotu a začali s jistotou a sebevědomě odpovídat na položené otázky, bylo jasné, že tohle bude úspěch. A byl – z Prahy jsme si přivezli úžasné 3. místo! A spolu s úspěchem také krásné ceny – každý soutěžící obdržel diář, knihu a deskovou hru. Také si děti nechaly podepsat knihy od přítomných autorek.

Protože jsme měli pár chvil k dobru a také počasí nám vyšlo vstříc, stihli jsme v Praze navštívit i několik zajímavých míst, po kterých nás provedl pan učitel Harazin. Prošli jsme se po Václavském náměstí, Karlově mostě, u Vltavy, podařilo se nám také prohlédnout si národní památník hrdinů heydrichiády v Resslově ulici. Samozřejmě nebylo možné vynechat návštěvu McDonald´s.

Cesta do hlavního města se tedy skutečně vydařila, a když jsme pozdě večer dorazili zpět do Bruntálu, nemohli jsme být spokojenější. Poklona všem žákům 6. A, kteří pomohli třídě probojovat se na první příčky v online kole, ale především pak patří velký respekt a poděkování desítce nejpracovitějších čtenářů, kteří třídu reprezentovali v samotném finále – Sáře Tomečkové, Matěji Filipíkovi, Evě Pivovarčíkové, Tereze Amlerové, Karolíně Košárkové, Stele Musilové, Veronice Pustějovské, Nele Pokorné, Šimonu Slovákovi a Lukáš Fraisovi. Moc gratulujeme!

Galerie