Článek

Výlet na Bouzov

Profilová fotka

Mgr. Jiří Mazal

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Hedvika Pařízková
  • Bc. Barbora Gomolová

Pondělí 13. května byl den jako vymalovaný, ideální na to strávit ho jinde než ve školních lavicích. Datum výletu se tedy 6.A a 6.B podařilo trefit přímo skvěle! Azurové nebe, sluneční paprsky a pohádkový vzhled hradu Bouzov tvořily dokonalé kulisy programu v areálu historické zábavy na Bouzově. Naše žáky tady čekal zábavně – naučný program zaměřený na zbraně a způsoby boje ve středověku, především v době husitské.


Program byl velmi akční. V jeho první části byly dětem představeny některé středověké zbraně současně s přednáškou o technikách a způsobech boje našich předků. Děti si mohly zbraně samy vyzkoušet, čehož využily se zápalem odhodlaných bojovníků.


V následující části programu si naše výprava prohlédla unikátní stavbu – největšího dřevěného trojského koně na světě! 15 metrů široká a 16 metrů dlouhá napodobenina slouží také jako rozhledna a pro nás, kteří chováme respekt k výškám, byl výstup po 52 schodech do hlavy věže zážitkem i výzvou zároveň. Ale roztřesené ruce se musely rychle uklidnit, protože už nás čekala střelnice, kde jsme si všichni mohli vystřelit z kuše i flobertkového revolveru.


Ani finále programu neztrácelo na akčnosti, právě naopak, protože vybraní odvážlivci si mohli na pódiu amfiteátru vyzkoušet rytířský turnaj. Jak můžete z fotek vyčíst, naši rytíři ani jejich koně se vzájemného souboje nezalekli a bojovali udatně. Skutečné meče byly sice nahrazeny bojovými štanglemi salámu, ale přesto diváci v hledišti sledovali turnaj s napětím a své favorizované rytíře hlasitě podporovali. Vítězové byli na závěr pasováni po středověkém způsobu na rytíře.


Poté už se s námi naši dva milí průvodci rozloučili a nezapomněli naše výletníky pochválit za jejich zvídavost, přehled, zápal, ale i slušné chování. My zase musíme vyzdvihnout poutavě připravený program, znalosti obou pánů i samotný areál – k vidění je kromě trojského koně mnoho dalších zbraní, rytířská zbroj nebo mučící nástroje a popraviště. Pokud budete přemýšlet, kam za hezkého počasí na výlet, bouzovský historický zábavní park můžeme jen doporučit.


No a naši chrabří bojovníci ještě zaútočili na prodejnu suvenýrů, svedli opravdu poslední boj toho dne - ten, bez něhož není žádný školní výlet – tedy boj o zadní sedadla autobusu, a mohli jsme spokojení vyrazit zpět domů.


Galerie


Videa