Článek

V knihovně se neztratíme a správnou encyklopedii objevíme

Profilová fotka

Mgr. Jitka Hájková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Ivana Sekaninová
  • Mgr. Petra Zavadilová

To mohou říci všichni žáci třetích ročníků, kteří se ve čtvrtek dne 2.2.2022 zúčastnili knihovnické lekce.

Ta byla zaměřena na orientaci v encyklopediích a jejich Mezinárodního desetinného třídění.


Pohádky, příběhy, detektivní příběhy, knihy dobrodružné či bajky jsou v knihovně řazeny podle příjmení spisovatelů, ale encyklopedie se třídí dle cifer a to tak, že čísla jsou ujednocena v celé Evropě.

Nulu mají všeobecné encyklopedie, kde čtenáři objeví spousty kratších informací.

Jedničkou se pyšní filozofie, pětkou zase přírodní vědy (51 matematika, 56 pravěk …) a šťastnou 7 má umění (76 kreslení, 79 film…).


Žáci se seznámili s rejstříkem a abecedním tříděním. Propuklo nadšení, že školní znalost abecedy mohou uplatnit v praxi.

Poté všichni plnili úkoly paní knihovnice. Jaký je úřední jazyk v Mexiku? Kolik měl manželek Karel IV.? Je tis jedovatý? Kdo je to štírek? Je vyza savec? V jakém slohu byla postavena rotunda na Řípu?

Otázek bylo spousty a žáci ve dvojicích četli a hledali správné odpovědi. Závěrem knihovnické lekce patřil paní knihovnici, která žáky provedla encyklopedickou částí knihovny. Také žáci, kteří ještě knihovnu nenavštěvují, byli vyzváni k vyzvednutí zápisních lístků.

Čas nám rychle plynul a k vyhledávání informací z encyklopedických knih se vrátíme ve školní výuce, neb u dětí tato aktivita byla skvěle hodnocena.

Poděkování patří paní knihovnici za zajímavou knihovnickou lekci i žákům za jejich aktivní přístup.


Galerie