Článek

Návštěva třídicí linky plastového odpadu

Profilová fotka

Bc. Barbora Gomolová

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Olga Valášková

Letošní rok jsme věnovali Den Země konceptu Zero Waste, tedy předcházení vzniku zbytečného odpadu z jednorázových obalů, a tak jsme tedy tento materiál využili a vyráběli z něj nejrůznější věci.

V rámci tohoto projektového dne se však žáci šestých ročníků podívali i na třídicí linku v Bruntále, kde končí obsah žlutých popelnic. Na žáky čekala přímo paní majitelka, která nás provedla celým procesem třídění. Také jsme se dozvěděli, na co se vytříděný a zpracovaný plastový materiál dále používá – například stavební materiál, lavičky, oblečení nebo nitě. Zároveň si nás trochu vyzkoušela a chtěla vědět, zda tušíme, jak dlouho trvá rozklad určitých materiálů. Schválně! Tipnete si, jak dlouho trvá rozklad žvýkačky, PET lahve či slupky od banánu? Mezi fotografiemi pak najdete infografiku, ve které si své odpovědi můžete zkontrolovat.

Odpad se nejprve protřídí od věcí, které do žlutého kontejneru vůbec nepatří. Jedná se například o motory, hračky, kabely, různé nečistoty a bohužel někdy i mrtvá zvířata či psí exkrementy v sáčku. Takto vyčištěný odpad se třídí do dalších kategorií, které se poté samostatně zpracovávají buď zde v Bruntále, nebo se převáží na další místa vybavená potřebnou technologií ke zpracování.

Žáci tak zjistili, že vyhozením odpadku do kontejneru to nekončí a že i na třídicí lince je zapotřebí lidí, kteří dále zajišťují přípravu vytříděného odpadu k dalšímu zpracování a následně využití. Žáci na vlastní kůži zažili, proč by měly být vytříděné odpadky čisté. Nutno říci, že i v chladném počasí někteří z nás měli co dělat, aby chvíli ve třídicí kabině vydrželi. 

V rámci návštěvy linky jsme navázali spolupráci s redaktorkou Našeho domova Zuzanou Pršalovou, která o celé naší návštěvě napsala příspěvek na facebookové stránky Město Bruntál – město mezi horami a vodou.



Galerie