Článek

Jdeme číst a soutěžit!

Profilová fotka

Mgr. Hedvika Pařízková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Bc. Barbora Gomolová

S velkou radostí a s odhodláním umístit se vysoko hlásíme, že se naše škola zapojila do celostátní soutěže Souboj čtenářů 2024! A soutěžit budou hned obě třídy šestého ročníků!

Souboj čtenářů je soutěž s už mnohaletou tradicí, během níž mají žáci šestých ročníků za úkol přečíst pět určených knih. Jde o pečlivě vybírané tituly, vždy oceňované odborníky a nezřídka nominované na literární ceny, například Zlatou stuhu. Letos budeme soutěži s těmito tituly:


Meterorit z Mušlovky (V. Valentová, Argo)

Zločin na Starém Městě pražském (D. Krolupperová, Albatros)

Ztracený v povětří (S. Beran, Host)

Supro: Hrdinové na dluh (Š. Jislová, Crew)

Májky a totemy (M. Šamko, Kher)

 

Každý titul má třída k dispozici pětkrát. Žáci během čtenářských dílen vytvoří čtenářské skupiny, kdy se v každé sejdou odborníci na jednu z knih (alespoň jednu knihu by měl přečíst každý žák). Poté budou skupiny během března a dubna společně diskutovat o tématech, příbězích a postavách, ale také o autorech a ilustrátorech knih. Cílem těchto čtenářských dílen bude odpovědět co nejpřesněji na kvízové otázky v dubnovém celostátním online kole.

Děti už se na čtení, společnou práci a diskuze o četbě velmi těší, a my také! Doufáme, že mimo čtenářské dovednosti se nám bude dařit rozvíjet i dovednosti komunikační a také zase trochu utužíme kolektiv sdílením čtenářských zážitků, postřehů, dojmů…. A samozřejmě největším pojítkem je nám společný cíl– umístit se ve výběru tříd z celé republiky co možná nejlépe.

Držte nám pěsti!


Galerie